איך בוחרים אחסון לאתר





שמואל ליברמן
עדכון אחרון - 19.01.2020



הרבה פעמים אני נתקל בשאלה על האחסון שלנו. אני נשאל איפה האחסון, או למה זה בכלל עולה כמו שזה עולה. בפוסט הזה אני אעשה לכם סדר.





מה זה אחסון?



​בעברית אנחנו עושים שימוש לא נכון במילה הזו, ובאנגלית קוראים לזה Web Hosting, וזה באמת מה שזה, שירות אירוח לאתר שלך.


כדי להבין טוב יותר על מה אני מדבר, נלך קצת אחורה, ונבין איך האינטרנט עובד. הרבה אנשים חושבים שאינטרנט זה משהו וירטואלי בענן ושזה סופר מסובך. אז לא בדיוק, אינטרנט בעצם זו רשת כבלים שמחברת בין מחשבים.


אפשר לדמיין שהאינטרנט זה מין ספרייה ענקית, זמינה 24/7 עם מליארדי דפים. כדי שאפשר יהיה למצוא דף מסויים בזמן סביר, לא כל ה"ספרים", כלומר האתרים, נמצאים על אותו מחשב.


כדי שהאינטרנט יעבוד, אנחנו צריכים מספר מרכיבים:

- המחשב שלך, ועליו דפדפן – כרום, אינטרנט אקספלורר, ספארי או פיירפוקס.

- מערכת ששומרת איפה כל אתר נמצא.

- מחשב שמחזיק את האתר.


כאשר במחשב שלך, דרך הדפדפן מקישים כתובת של אתר, נגיד https://www.google.com, הפקודה הזו הולכת לשירות של ספק האינטרנט שלך, בארץ זה יכול להיות נטויז'ן, פרטנר, בזק בינלאומי ועוד.


ספק האינטרנט מחזיק מערכת מיפוי, כמו מילון ערכים שמתרגם את הכתובת של הדפדפן לכתובת מיוחדת שקוראים לה ip address. הכתובת הזו מופיעה ב4 קבוצות של מספרים. למשל, אצלי, עם ספק האינטרנט שלי, בישראל, הכתובת של גוגל שהזכרתי למעלה היא 172.217.22.36.


אתם יכולים לנסות את זה, תעתיקו את הכתובת הזו, ותדביקו אותה בשורת הכתובת בדפדפן שלכם.


אז עד עכשיו, הדפדפן שלכם ביקש כתובת של אתר, וקיבל מספק האינטרנט את הכתובת IP של המחשב שמחזיק את האתר של גוגל. הדבר הבא שקורה זה שהדפדפן במחשב שלכם מבקש לראות עמוד מסויים באתר.


הבקשה הזו עוברת שוב לספק האינטרנט שלכם, ובעזרת אותה כתובת IP יודע לפנות למחשב שמחזיק פיזית את העמוד שביקשתם. המחשב הזה הוא לא סתם מחשב אלא מחשב מיוחד שנועד לתת שירות לאלפי ומיליוני גולשים שרוצים לקבל תוכן מהאתרים או האתרים שנמצאים על המחשב הזה. למחשב הזה קוראים שרת הוא "מארח" את האתר.





האתר למעשה מורכב מדפים, שנכתבים בשפה מיוחדת שנקראת HTML, וזו שפה שהדפדפן שלכם יכול לתרגם למשהו ויזואלי כמו תמונות, טקסטים, קישורים ועוד.


לכן, כשאומרים בישראל אחסון, בעצם מתכוונים לשירות אירוח של אתרים. השירות הזה מחולק לכמה רמות וכמה סוגים.


יש חברות כמו wix וכמו החברה שלנו, ezblox שמאגדות ביחד שני שירותים, אחד זה בניית אתרים באופן ויזואלי, כלומר ללא קוד, והשני זה אירוח. זה אומר שהאתר, אחרי שהוא נבנה ופורסם, מתארח על השרתים של החברה. ל Wix יש כמה רמות של שירות, ובהתאם לזה המחיר, כאשר המחיר מתחיל בחינם, וזה אומר שהנפח והמהירות מוגבלים, והמחיר עולה ככל שרוצים יותר נפח ויותר מהירות. אצלנו זה עובד קצת אחרת. יש לנו מחיר אחד, ואצלנו אתם מקבלים נפח ומהירות בלתי מוגבלים מהרגע הראשון.


הסוג השני של אחסון, גם מורכב משני שירותים משולבים, שזה אירוח, ו-וורדפרס. וורדפרס זו מערכת לניהול תוכן שפותחה בקוד פתוח. המערכת מראש פותחה כדי להקים אתרי בלוג ובמרוצת הזמן המערכת הזו התפתחה ונהייתה השלד של מיליוני אתרים בעולם.


שירות האירוח במקרה הזה מתקין לכם וורדפרס, ושאר העבודה היא באחריותכם, כלומר בחירת התבנית של וורדפרס, שיכולה להיות תבנית חינמית או תבנית מקצועית, התקנת התוספים, שדרוג התוספים ושדרוג וורדפרס.


גם הגיבויים של וורדפרס ושל האתר שלכם הנו באחריותכם וגם התקנת תוספים של אבטחת מידע.


אמנם וורדפרס הנה מערכת נוחה, אבל חשוב לזכור שזו מערכת בקוד פתוח, מה שאומר שהמערכת הזו הנה משאבה להרבה פורצים, ואתם חייבים להקפיד על שדרוג המערכת והתוספים שהתקנתם כל הזמן, אחרת אתם עשויים למצוא את עצמכם עם אתר לא זמין, או איטי, או הכי גרוע – שייגנבו לכם את האתר.





איזו מהירות מובטחת לאתר שלכם?



לגבי המערכת שמארחת את האתר שלכם במקרה הזה, אתם צריכים להבין איזה שרתים אתם מקבלים ואיזו מהירות מובטחת לכם, כלומר תעבורה, שזה יכולת העברת נתונים מהאתר שלכם לדפדפן של הגולשים באתר שלכם. לרוב תעבורה נמדדת בכמות הנתונים שעברו מהאתר שלכם למחשב של הגולשים באתר שלכם, וזה נמדד ברמה החודשית. זה אומר שאם הגעתם למכסה שלכם, גולשים לא יגיעו לאתר שלכם. ככל שתשלמו פחות תקבלו יכולת העברת נתונים חלשה יותר, וככל שתשלמו יותר, תקבלו יכולת העברת נתונים גדולה יותר. כמו שהזכרתי קודם, אצלנו אין מגבלת תעבורה, כלומר, כמות הגולשים שיכולים להגיע לאתר שלכם ולצרוך תוכן אינה מוגבלת.


מה זה אומר? כאשר אתם בוחרים בשירות אירוח + וורדפרס, לרוב האתר שלכם מתארח על שרת עם עוד הרבה אתרים אחרים, כלומר אין לכם שרת משלכם. האתר שלכם מאוד מוגבל בכמות הזכרון ומעבדים שמוקצים לו. זה אומר שברגע שהאתר שלכם יתחיל לקבל פניות הוא ייתקע מהר מאוד ויהפוך לאיטי.


לכן נותני השירות האלה מציעים לכם גם אפשרות להגביר את המהירות, או על ידי הקצאת יותר זכרון ויותר שטח אחסון, או על ידי הקצאת שרת ייעודי לאתר שלכם. האפשרויות האלה כבר הופכות ליקרות מאוד.


דבר אחרון שכדאי לדעת אחסון אתר אינטרנט זה איפה נמצא השרת המארח. מה הכוונה? השרתים האלה לא נמצאים בדירה של מישהו, אלא במקום שנקרא חוות שרתים. החווה הזו לרוב מנוהלת על ידי קבוצה של מומחים שעוקבים אחרי הביצועים של השרתים, מגבים את השרתים, דואגים שיהיה חשמל לשרתים ותקשורת.


חשוב לבדוק למשל שיש להם מערכת גיבוי חשמל, מערכת גיבוי אינטרנט, ומערכת העתק למקרה שכל החווה הופכת לא זמינה.